Työnhaun ensimmäisyyksiä etsimässä

Janne Saarikko on turkulaissyntyinen ajattelija, viestijä ja yritysten sparraaja, jonka Työvoimahautomot kohtasi toukokuussa Shift Business Festivalissa.

Janne haastoi Työvoimahautomot pohtimaan työnhaun ensimmäisyyksiä.

-Ensimmäisyys on sellainen asia, tapa tai prosessi, jota ei ole samassa yhteydessä tehty koskaan aikaisemmin. Ensimmäisyys voi olla jonkin toimintatavan tuomista kontekstista toiseen, ja aika paljon ensimmäisyyksiä saakin aikaiseksi ottamalla oppia jostain muualta kuin omista tutuista ympyröistä, Janne avaa käsitettä. Liikkeelle pääsee, kun tunnistaa jonkin ongelman ja kyseenalaistaa nykyisen tekemisen.

Ensimmäisyys on läheistä sukua uudelleenkeksimiselle, jossa jokin tuttu asia yritetään miettiä uusiksi. Uudelleenkeksimisessä voi lähteä liikkeelle poistamalla tutun elementin prosessista –rekrytointiprosessissa voisi miettiä esimerkiksi, miksi työnhakijalla pitää olla CV? Mitä tapahtuisi, jos töitä haettaisiin ilman CV:tä? Monesti tärkeintä on löytää sopiva tyyppi, jolla on oikeanlaista osaamista, mutta onko merkitystä sillä, onko osaaminen peräisin koulun penkiltä vai työelämästä? Varmasti lääkärillä tai juristilla pitää olla tietty koulutus, mutta monella alalla pelkkä osaaminen ratkaisee.

Rekrytointiprosessissa on Jannen mielestä suorastaan huutava tarve ensimmäisyyksille. -Tarjonta on tällä hetkellä liian samanlaista – rekrytointeja toteutetaan niin kuin aina ennekin, on se sitten laiskuutta tai osaamattomuutta, Janne heittää. Rekrytoimista ei kauheasti rajoiteta lainsäädännöllä, joten sinänsä mikään ei estä tekemästä asioita eri tavalla. Kun on pulaa tekijöistä, kuten tällä hetkellä Varsinais-Suomessa on, uudistumista tarvittaisiin varsinkin rekrytoijan näkökulmasta.

Rekrytoijan pitäisi pystyä erottautumaan – tulisi miettiä, millä keinoin työnhakijoita houkutellaan. Mistä löytää asiat, jotka motivoivat esimerkiksi lähihoitajia tekemään kolmessa vuorossa henkisesti ja fyysisesti haastavaa työtä? Motivoiva tekijä voi olla vaikka mahdollisuus oman työn kehittämiseen, Janne ehdottaa. Aina ei tarvitse olla kyse palkasta tai eduista. Maailmalta saa nykypäivänä helposti vinkkejä siihen, miten asioita voi tehdä toisin. Esimerkiksi Alankomaissa kotihoidon yritys Buurtzorg on järjestäytynyt niin, että jokainen sairaanhoitajatiimi saa itse organisoida oman työnsä. Mielekkyys lisääntyy, asiakastyytyväisyys kasvaa –kaikki voittavat.

Kaikkialla pitäisi oppia käsittelemään ihmisiä ajattelevina ja luovina yksilöinä eikä vain prosessin koneen osina. Pitäisi myös nostaa käsityöammattien osaamisen arvostusta. Opiskelijoilla on taitaja-kilpailut – miksei samalla tavalla ammattitaidosta voitaisi kilpailla myös työpaikoilla, Janne kysyy? Parhaat pääsisivät jatkoon MM-kisoihin asti. Tai mikseivät isommat yritykset perustaisi näytösjoukkueita, jotka pääsisivätkin käyttämään työkalujaan taiteen tekemiseen. -Ammattitaitoisille hitsareille kun antaisi materiaalit ja sanoisi, että rakentakaa tuohon Vähätorille purjelaiva, siitä voisi tulla jokin ihan tajuton juttu, Janne innostuu. Osaajat haluaisivat tietysti työskennellä yrityksessä, jossa voisi päästä tällaiseen toimintaan mukaan, ja samalla työnantajamielikuva paranisi.

Jannen kanssa keskustelu saa pohtimaan, millaisia ensimmäisyyksiä Työvoimahautomot voisi työnhaun saralla tehdä? Tiituksen rekrytointijärjestelmän käyttöönotolla Työvoimahautomot on päässyt kanssamatkustajaksi yhden ensimmäisyyden äärelle, jossa liikkeelle panevana voimana on ollut halu tehdä työnhausta helpompaa. Kun työnhakijaprofiilin on kerran tehnyt, työnhaku onnistuu parilla napin painalluksella, kännykällä vaikka uimarannalla. Uutena mausteena Työvoimahautomot tuo mukaan kuvioon oman osaamisen kehittämisen. Ensi vaiheessa koostamme koulutustietoa tyovoimahautomot.fi-sivustolle, mutta muutakin uutta on luvassa. Pysy kuulolla, niin kuulet lisää…

Työvoimahautomot kiittää Jannea sparrauksesta. Jannen ajatuksiin voi tutustua tarkemmin täällä: http://www.jannesaarikko.com/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s